Achter de Schermen bij Halt en Reshare

De Week van de Jongerenstem staat natuurlijk in het teken van jongerenparticipatie. Maar uiteindelijk moeten de jongeren ook ergens gehoord worden. Een uitgelezen kans om onze droomplekken in het zonnetje te zetten! In deze blog lees je meer over de ervaringen van onze droomplekken en waarom zij het zo belangrijk vinden dat jongeren in hun organisatie, en daarbuiten, gehoord worden. 

ReShare Store
De ReShare Store is een frisse, eigentijdse tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils met een sociaal karakter. Anno 2021 zijn er 10 vestigingen door heel Nederland en per winkel komen er jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers.  Je vindt er mooie, kwalitatieve tweedehands- én vintage kleding voor een sociale prijs, of je nu een smalle beurs hebt, op zoek bent naar iets unieks, of tweedehands koopt vanuit duurzaamheidsoverwegingen.

De jongerenambassadeurs hebben ons gekoppeld aan twee jongeren die vanaf het begin af aan erg enthousiast waren over ons concept en graag met ons mee wilden denken. Ze kregen de vraag: hoe krijgen wij meer jongeren in de ReShare Stores? Vanuit hun perspectief, affiniteit, ervaring en kennis zijn ze hiermee aan de slag gegaan. Als eindresultaat kregen we een onderzoeksverslag, presentatie en praktisch bruikbare adviezen aangeleverd. We waren blij verrast door hun professionaliteit en een aantal van hun adviezen gaan we dan ook doorvoeren.

Jongerenparticipatie vinden wij belangrijk omdat zij nog een hele open en frisse blik op zaken hebben, waar wij door gewenning niet snel op vernieuwen. Anderzijds kunnen wij hen laten zien hoe het bedrijfsleven werkt en kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Het is voor zowel de jongeren als ons een leerzaam proces geweest en het is mooi om te zien hoe een dergelijke samenwerking twee heel verschillende lagen van de maatschappij bij elkaar brengt.

Vanuit de organisatie was de begeleiding goed en verliep de communicatie prettig en helder. We hebben de samenwerking dan ook als heel positief ervaren en kunnen het bij elke andere organisatie aanraden.

Stichting Halt
Halt richt zich al veertig jaar op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen. De tweede kans biedt Halt door een interventie in plaats van een strafblad. Daarnaast organiseert Halt door heel Nederland voorlichtingen op scholen over jeugdcriminaliteit, overlast of veiligheid online. Meer weten over het werk van Halt? Check hier de hele video. Beleidsmedewerker Paulien vertelt waarom Halt met Jongerenambassadeurs samenwerkt.

“Omdat jongeren goed weten hoe er onderling gedacht wordt over maatschappelijke vraagstukken. Zij spreken letterlijk de taal van de jongeren en leren ons daarover! Wij hebben een eigen Halt-jongerenpanel. De stem van jongeren staat bij Halt centraal in beleidsvorming, productontwikkeling, externe lobby en in de bejegening richting jongeren. Naast het Halt- jongerenpanel bieden wij ook regelmatig een droomplek voor een jongerenambassadeur aan. Zo hebben twee jongerenambassadeurs uit Den Haag Halt geadviseerd over hoe Halt de voorlichtingen kan evalueren met leerlingen. Daarnaast hebben onlangs drie jongerenambassadeurs Halt geïnformeerd over hoe jongeren de Halt-straf online tijdens corona-tijd hebben ervaren. Wat bleek, veel jongeren gaven aan dat het soms moeilijk   was om de non-verbale houding van de Halt-medewerker te lezen en het online erg lastig is om gezichtsuitdrukkingen te peilen. Deed mijn collega Halt-medewerker Simon Brust – die veel online gesprekken voert met jongeren – ineens beseffen hoe belangrijk onze eigen non-verbale houding toch is en hoe jongeren hier dus ook enorm gevoelig voor kunnen zijn!”

Het inzetten van Jongerenambassadeurs is voor Halt onmisbaar dus houdt de website van Jongerenambassadeurs in de gaten en wie weet volgt er snel een toffe nieuwe droomplek!

Benieuwd naar de activiteiten tijdens de Week van de Jongerenstem? Lees hier over het hele programma. Aan de slag bij een droomplek die bij jou past? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!