Achter de schermen bij Stichting Schooldakrevolutie

Stichting Schooldakrevolutie werkt aan een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie. Om nog meer scholen en leerlingen te bereiken en enthousiasmeren is Schooldakrevolutie op zoek naar een jongerenpanel. Als jongerenambassadeur adviseer je over de campagnes, voorlichting en andere thema’s die spelen binnen de stichting. Coördinator communicatie & educatie Anne Slabkoorn neemt je mee in het werk van Stichting Schooldakrevolutie, vertelt over hun missie en de mijlpaal die ze afgelopen week hebben bereikt!

Bij Stichting Schooldakrevolutie streven we ernaar dat alle schooldaken in 2030 zonnepanelen hebben zodat iedere leerling kan genieten van de voordelen van duurzame zonne-energie en al vroeg leert over bronnen van schone energie. Sinds 2016 begeleiden we al scholen en schoolbesturen op weg naar een zonnedak. Zo versnellen we de energietransitie, inmiddels heeft 25% van de Nederlandse basis- en middelbare scholen zonnepanelen! Dat is een fantastisch resultaat dat wij niet alleen hebben bereikt. Door heel het land zijn gedreven scholieren, betrokken ouders, enthousiaste schoolbesturen, energiecoöperaties, gemeenten en installateurs aan de slag. Uiteraard is er ook nog een lange weg te gaan. Nog meer dan 5000 daken zijn nog leeg en bieden samen ruimte voor 1.7 miljoen zonnepanelen.

Schooldakrevolutie helpt een handje
Schoolbesturen vinden het vaak lastig om te werken aan de verduurzaming van hun schoolgebouw. Ze hebben veel kennis over het geven van goed onderwijs en minder over hoe je een schoolgebouw duurzamer maakt. Het is ook zo dat veel schoolgebouwen zowel van het schoolbestuur als van de gemeente is. Dit gedeeld eigenaarschap maakt verduurzamen niet makkelijker. Daarom biedt Schooldakrevolutie een helpende hand voor de installatie van zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen is kostbaar, maar het is wel een investering die je terugverdient. Wij laten schoolbesturen zien wat er wel mogelijk is en hoe je de installatie van panelen zo goed mogelijk aanpakt. Op de Schooldakkaart kan iedereen zien hoe jouw school er voor staat. Scholen die nog geen of maar een paar zonnepanelen hebben, zien op de dakscan direct hoeveel panelen er nog op hun dak passen, hoeveel stroom die panelen naar verwachting gaan leveren, wat de investering is en hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. Als schoolbesturen aan de slag willen begeleiden wij hen verder. Wie moet er allemaal toestemming geven? Is het dak nog wel goed genoeg? Hoe kun je de zonnepanelen goed verzekeren? Omdat toestemming van gemeenten zo belangrijk is kunnen wij ons werk niet doen zonder het werk van onze regio-ambassadeurs. Zij werken als vrijwilliger vanuit hun eigen regio. Ze bestuderen beleid van gemeenten en enthousiasmeren hen aan om de verduurzaming van scholen aan te moedigen. Naast het begeleiden van schoolbesturen en het enthousiasmeren van gemeenten werken we ook aan de verduurzaming van onderwijs zelf. Via ons workshopportaal kunnen leerkrachten uit het basisonderwijs allerlei workshops, lessen, experimenten en video’s vinden om leerlingen kennis te laten maken met de thema’s zonne-energie, schone energie en klimaatverandering.

De stem van jongeren is belangrijk
De aarde leefbaar houden voor een nieuwe generatie, dat is waar ons werk om draait. Daarom vinden we destem van jongeren belangrijk in onze organisatie. In het voorjaar van 2019 werd er voor het eerst een jongerenpanel opgericht. Deze groep heeft in verschillende sessies meegeholpen om de campagne ‘Hey school, zeg ja’ te ontwerpen. Hier lees je meer over het werk van het jongerenpanel en hoe zij dat vonden. Op dit moment zijn wij op zoek naar een nieuw jongerenpanel die ons kunnen helpen met nieuwe vragen en uitdagingen.

Dus wil jij na het lezen van deze blog meedenken met ons? En zo helpen nog veel meer scholen duurzamer te maken? Super leuk, meld je aan als jongerenambassadeur!