De toekomst van medicijninformatie begint hier!

De afgelopen drie maanden ging het College ter Beoordeling voor Geneesmiddelen (CBG) in zee met een groep van maar liefst 17 jongerenambassadeurs. Ze dachten mee over compacte medicijninformatie, de website en de bijsluiter van de toekomst! We spraken begeleider Jutta en jongerenambassadeur Lindsay over hun ervaringen.

Jutta, hoe was het voor jou om jongeren te betrekken bij je werkzaamheden?
“Heel leuk! De creativiteit aan ideeën heeft ons enorm geholpen. In de laatste sessie presenteerde iedere ambassadeur hun idee over medicijninformatie in de toekomst – en ze kwamen met dingen waar we nog nooit aan hadden gedacht! De bijsluiter van een medicijn ontvangen via de mail bij de ontvangstbevestiging, bijvoorbeeld. Wij zitten soms zo vastgeroest in onze dagelijkse taken, dan zie je het soms niet meer zo helder. We waren positief verrast door hun input”.

En Lindsay, hoe was het voor jou als jongerenambassadeur?
“We stonden ineens stil bij de normale gang van zaken, zoals bijsluiters. Normaal gesproken bedenk ik niet waarom het eigenlijk onhandig is. Nu werden we uitgedaagd om eens te kijken: waarom werkt het niet goed? Hoe kunnen we dit oplossen? En wat als iemand een beperking heeft? Dat is iets wat ik ook meeneem uit deze ervaring: het meer rekening houden met de verschillen tussen mensen. In de waan van de dag kun je je nog weleens gemakkelijk ergeren aan anderen, maar je weet niet wat er achter zit. Het was voor mij ook inspirerend: ik studeer Bio-Farmaceutische Wetenschappen, dus veel van wat het CBG doet, komt ook aan bod in mijn studie.”

In coronatijd zijn we genoodzaakt om Jongerenambassadeurs online te doen. Hoe was dat voor jullie?
Lindsay: “Het had voor- en nadelen. Iedereen heeft wel meegemaakt dat je in een online gesprek snel door elkaar heen praat, je kunt dat niet altijd even goed inschatten. Voor mensen die minder makkelijk uit zichzelf spreken, kan het ook een voordeel zijn: het voelt alsof je tegen een schermpje praat in plaats van een groep mensen. Niet te hoeven reizen, dat is ook een voordeel!”
Jutta: “We hadden de jongeren graag meer van CBG willen laten zien. We hebben bijvoorbeeld een mooie collegezaal waar we de sessies konden houden. Het is toch wel een verschil om met elkaar in dezelfde ruimte te zijn en even kan langslopen, bijvoorbeeld.”

Ondanks de digitale vorm, hebben jullie toch wat moois kunnen neerzetten. Jutta, welke boodschap zou je meegeven aan andere organisaties?
“Jongeren zijn niet altijd de eerste doelgroep waar je aan denkt als je een project doet. In ons geval denken we eerder aan mensen die vaak medicijnen gebruiken, zoals ouderen. De ideeën van jongeren zijn wel echt anders dan de ideeën die we zelf hebben, dus dat is echt een meerwaarde. En: wees niet bang om je jongerenambassadeurs grote opdrachten te laten doen. Dat kunnen ze!”

Dan natuurlijk ook de vraag: wat zou je aan jongeren meegeven, Lindsay?
“Neem de kans, ga er met een open blik in en kijk wat er gaat gebeuren! Als je interesse hebt in een onderwerp, schroom niet om eraan mee te doen. Zowel voor je opleiding als eigen ontwikkeling is het een meerwaarde. Je eigen ideeën en frisse blik maken dat je altijd wel iets te bieden hebt. En met goede begeleiding kom je er wel! Je bent niet alleen.”