Gastblog: ‘Bij Uitgeverij Malmberg werd ik écht serieus genomen!’
Jongerenambassadeur David mocht bij Uitgeverij Malmberg onderzoek doen naar de lesmethode van het vak Nederlands op de middelbare school. Want wat mist er in de lesstof en wat zouden scholieren willen leren van dit vak? Van onderzoek doen vanachter zijn eigen bureau tot het in gesprek gaan met een hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde, David deed het allemaal! Uiteindelijk ligt er een mooi advies voor de Uitgeverij! Wil jij ook meedenken over leermiddelen op de middelbare school? Meld je aan voor het panel van Uitgeverij Malmberg.
Jaren heb ik gezeten met ideeën over het verbeteren van Nederlandse lessen op middelbare scholen. Het was pas afgelopen zomer dat ik toevallig op LinkedIn een verhaal van een jongerenambassadeur voorbij zag komen. In een split second wist ik dat dit mijn kans was om mijn stem te laten horen en om samen met Jongerenambassadeurs uitgeverijen te benaderen.
Na mijn aanmelding had ik een online kennismakingsgesprek samen met een aantal gemotiveerde jongeren vanuit heel Nederland. Allemaal jongeren met verschillende intenties, maar hetzelfde doel: iets toevoegen aan onze samenleving. Eindelijk begon ik aan mijn avontuur! Tijdens de eerste kennismaking met Uitgeverij Malmberg was ik verbaasd, want ik had verwacht een gesprek te hebben met één iemand binnen het bedrijf. Wat bleek was echter dat er naast mijn coach vanuit Jongerenambassadeurs er zelfs drie mensen vanuit Malmberg waren. Dat gaf mij een enorme boost, want ik werd écht serieus genomen.
Ik ben mijn onderzoek heel globaal gestart. Hierbij heb ik gekeken naar het huidige lesmateriaal, zodat ik een goede indicatie had van hoe de lessen er nu uitzagen. Dat heb ik allemaal genoteerd en vervolgens heb ik gekeken welke zaken ik miste. Daarna heb ik deskresearch gedaan naar verschillende (wetenschappelijke) artikelen over wat anderen van de Nederlandse lessen vinden. Zo kwam ik terecht bij een manifest waarin gesproken werd over dat geletterdheid en taalvaardigheid binnen Nederland mager is. Hierin werd vooral verteld wat er niet goed was. Vervolgens heb ik onderzoek gedaan binnen het artikel wat er juist wél goed was en mogelijke oplossingen.
Het hoogtepunt van het onderzoek kwam toen ik stuitte op een naam bij een artikel, en dat was niet zomaar een naam. Dit was Els Stronks, hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde. Tot mijn verbazing zat ik ineens in een video-interview samen met mevrouw Stronks. De punten die ik vertelde en de punten die mij verteld werden kwamen zo overeen dat er van beide kanten af en toe een glimlach ontstond waarmee ‘de bevestiging’ kwam dat jongeren en hoogleraren toch wel wat dichter bij elkaar zitten dan je aanvankelijk zou denken. Mevrouw Stronks vertelde over de projecten Litlab, de Schrijfakademie en Taalbaas die zij op heeft gezet samen met collega’s. Hierop worden didactische proeven gedaan en kunnen jongeren oefenen met verschillende vormen van schrijven. Samen kwamen we tot de conclusie dat jongeren meer willen schrijven, meer willen werken met spreekwoorden en gezegdes en beter metaforen willen begrijpen.
Al met al blijkt dat de creativiteit van jongeren nog weleens wordt achtergesteld. Hiernaast heb ik in mijn advies verteld dat jongeren meer willen debatteren, de dialoog aan willen gaan met elkaar en kritisch elkaars stukken willen bekijken. Ook kan er door nieuwe technologieën gebruik worden gemaakt van video’s, waarna er vragen gesteld kunnen worden over de inhoud. Om het advies bij te staan zijn er een aantal mogelijke oplossingen opgenomen in een actieschema en zijn er drie opdrachten concreet uitgewerkt.
Het was een ervaring om nooit meer te vergeten. Het is fijn om je stem te kunnen laten horen aan grote partijen. Daarnaast ben ik door Jongerenambassadeurs én Malmberg erg goed begeleid, samen hebben we er een geweldige tijd van kunnen maken ondanks dat we elkaar niet fysiek hebben kunnen zien.
Ben jij geïnspireerd door het verhaal van David? Word ook jongerenambassadeur bij Uitgeverij Malmberg of een andere organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!