Van gecrashte computers tot een jongerenambassadeurschap: de ervaringen van Dominique
Dominique is één van onze Jongerenambassadeurs die haar opdrachten met enthousiasme aanpakt. Zo deed ze niet één, maar twee jongerenambassadeurschappen bij KBO-PCOB. In deze gastblog geeft ze een kijkje in haar ervaringen: van corona en een gecrashte computer tot YOLO-momenten en waardevolle gesprekken.
Ongeveer een jaar geleden zag ik op Instagram een post voorbij komen van Jongerenambassadeurs. Daarin deden ze een oproep aan jongeren om deel te nemen aan een project in samenwerking met KBO-PCOB. Het doel van het project was om ouderen en jongeren dichter bij elkaar te brengen, door het delen van verhalen over vroeger. Een paar lockdowns, gecrashte computer en telefoon-in-de-wc verder, is het project net wat anders gelopen dan verwacht..
Ik heb altijd wel interesse gehad in de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Toen ik op Instagram zag dat Jongerenambassadeurs samenwerkte met KBO-PCOB – een belangenorganisatie voor ouderen – leek het me een mooie kans om ouderen te interviewen. Ik meldde me aan en niet snel daarna sprak ik mijn coach en tekende ik wat papiertjes. Ik kon aan de slag als Jongerenambassadeur!
Helaas waren er weinig ouderen die geïnterviewd wilden worden over die tijd. Daarnaast kwam ook nog corona er bovenop. Verzorgingstehuizen gingen dicht en er werd geadviseerd om niet op bezoek te gaan bij ouderen. Een aantal weken verder, wanneer de maatregelen iets versoepelen en ik besluit bij mijn buurman op bezoek te gaan. Het is dan juli 2020. Hij geeft mij een adres waar een oud-veteraan woont. Ik besluit het heft in eigen handen te nemen en aan te bellen bij het huis van deze oud-veteraan die mogelijk zijn verhaal zou willen doen.
Als ik aanbel bij meneer en mevrouw Kok kijken ze me vol verbazing aan, want zo vaak krijgen ze geen bezoek. Ik vertel waar ik mee bezig ben en maak een afspraak wanneer ik langs kan komen voor het interview, want ze zijn bereid om mee te doen. Op de dag van het interview zelf gaat alles voorspoedig. In eerste instantie was het idee dat ik het interview op zou nemen met video en dan zou bewerken, om vervolgens te delen via de kanalen van KBO-PCOB. Helaas crasht niet lang daarna mijn computer, waarop ik het interview zou bewerken. Gelukkig krijgen ze hem in de fabriek wel weer aan de praat, maar alles wat erop stond, ben ik kwijt. Geen paniek: ik had het interview nog op mijn telefoon staan, maar die laat ik per ongeluk in de wc vallen. Ook de laatste reservekopie was net voor de opname van het interview gemaakt, dus de beelden was ik kwijt. Gelukkig wist ik me het interview nog te herinneren en kon ik het uittypen.
Mijn coach vertelde over ‘Wijsheid aan de Lijn’ – waarbij je een oudere interviewt via de telefoon. Gezien de coronabesmettingen stegen, leek me dat een goed idee. Wanneer ik meneer en mevrouw Kok opbel en het idee uitleg, zijn ze enthousiast, maar willen ze wel dat ik persoonlijk langskom. Dus maak ik weer een afspraak, bereid ik een tweede interview voor en ga daar langs. Dit keer met mondkapje, want veiligheid voor alles.
Een paar dagen later, krijg ik van mijn coach te horen dat er een nieuw project start binnen KBO-PCOB en vraagt of ik daar aan mee wil doen. Ik denk, ‘YOLO’ en meld me aan. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb, want met een groepje jongeren heb ik toen meegedaan aan een heel leuk project over activiteiten tijdens de feestdagen voor ouderen, wat heel goed heeft uitgepakt! Hierdoor stonden de interviews even op stil. Toch heb ik ze kunnen uitwerken en als bijlage in een kerstkaart gestuurd naar meneer en mevrouw Kok, waarin ik hen bedankte voor hun tijd.
Het was leuk om te doen, ook al was het een lange rit door alle uiteenlopende omstandigheden. Naast de mooie ervaringen, kan ik in ieder geval zeggen dat ik hier iets van geleerd heb, namelijk altijd zorgen voor een back-up van je mobiele apparaten 😉
Luister hier de podcast over het KBO-PCOB feestdagen traject. Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Dominique? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!