Gastblog: “De wereld om ons heen verandert constant, en wij zien het verschil.”
Jongerenambassadeur Fleur begon vorig jaar als jongerenambassadeur bij de Reclassering. Zij waren namelijk op zoek naar frisse blikken die met hen mee wilden denken over zaken als communicatie, ondermijning, cybercrime, taakstraffen, adolescentenstrafrecht en middelengebruik. Fleur was een van de jongerenambassadeurs en ging in een jongerenpanel aan de slag. Fleur vertelt je graag meer over haar tijd en wat ze heeft geleerd.
De Reclassering werkt hard om onze samenleving veiliger te maken. Ze zorgen voor de uitvoering van taakstraffen en houden toezicht op criminelen, maar bieden daarnaast ook mentale ondersteuning en advies. De reclassering is naar Jongerenambassadeurs gestapt om hulp te krijgen bij de zorg voor jongeren. Ze waren het zicht hierop een beetje kwijt.
Het was een dynamisch proces. Met de hulp van Veerle en vier medewerkers van de reclassering zijn we met tien jongeren aan de slag gegaan. We hebben in totaal zes bijeenkomsten gehad, allemaal online. We zijn hierin aan het brainstormen geweest over creatieve oplossingen voor de problemen binnen de Reclassering en hebben nagedacht over hoe de jongerenzorg beter kan. Op 10 maart nam de Reclassering het advies met open armen aan en gaan zij het inzetten.
Tijdens deze 6 bijeenkomsten hebben we verschillende thema’s behandeld die bij jongeren horen. Misschien wel de belangrijkste was social media, het beïnvloedt ons allen. Het is een nieuwe wereld waar de Reclassering nog niet heel bekend mee was en dus ook weinig mee deed. Wij hebben hier geholpen door te vertellen wat er op social media kan gebeuren en hoe de Reclassering het gesprek hierover kan aangaan.
Een ander belangrijk thema was lachgas. Uit onze enquête bleek dat veel jongeren lachgas gebruiken: driekwart van de jongeren kende namelijk iemand die wel eens lachgas gebruikt had. Dit is dus echt een probleem aan het worden. Het advies hierover was dan ook: informeer jongeren over de gevolgen van lachgas, deze kunnen namelijk best heftig zijn.
Als laatste hebben we gekeken naar de wereld van cybercrime, wat steeds meer jongeren in een houdgreep heeft. Het slechte pad opgaan wordt online steeds makkelijker, omdat je op deze manier bijvoorbeeld snel geld kunt verdienen. En daarom is het juist zo belangrijk hierin te investeren.
De Reclassering heeft dus veel van ons geleerd. Maar ook wij als jongerenambassadeurs hebben een hoop nieuwe kennis gekregen. We hebben een kijkje gekregen in de wereld van de rechtspraak en vooral gezien hoe de Reclassering te werk gaat. Het was interessant om te zien hoe ze met verschillende mensen met verschillende problemen omgaan, en het was nog leuker om zelf dit proces te verbeteren. Door deze samenwerking hebben wij, als jongeren, ons steentje bijgedragen in de Reclassering, zodat iedere jongere de behandeling krijgt die ze verdienen.
Dus waarom moet jij dan jongerenambassadeur worden? Mijn antwoord is simpel: je helpt echte bedrijven met serieuze problemen. De wereld om ons heen verandert constant, en wij zien het verschil. We bieden oplossingen door creatief te denken en wegen te zoeken die niemand anders vindt. Zo helpen we onze maatschappij een stukje mooier te maken.
Ook een nieuwe uitdaging aangaan? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!