Gastblog: Jongerenambassadeur Jessica bij Museum Boijmans van Beuningen!
Hallo lezers! Mijn naam is Jessica en ik ben 23 jaar. Vanuit mijn droomplek museum Boijmans van Beuningen denk ik vooral mee voor het project Ongezien en de zichtbaarheid van Boijmans in Rotterdam tijdens de verbouwing van het museum.
Ongezien is een project van Boijmans waarin rondleidingen speciaal worden georganiseerd voor blinden en slechtzienden. Op welke manieren kan kunst toegankelijk gemaakt worden voor deze doelgroep? Zelf ben ik ook slechtziend en het is interessant en leerzaam om vanuit deze ervaringsdeskundigheid en een persoonlijke liefde voor kunst en cultuur in te zetten in dit project.
Ik zie Boijmans niet alleen als een museum, maar ook als een cultureel begrip binnen Rotterdam. Het verbinden van mensen door de inzet kunst en cultuur en ook tijdens de verbouwing zichtbaar te blijven binnen de stad en het gehele land.
In het dagelijks leven ben ik derdejaarsstudent Social Work aan de Hogeschool Rotterdam en loop dit studiejaar stage bij Museum Rotterdam. In deze stage houden wij ons met een groep studenten bezig met de actieve collectie van organisaties en projecten in de stad, Het Echt Rotterdams Erfgoed. Gekoppeld aan Boijmans zie ik de projecten Ongezien, Ongehoord en Onvergetelijk als een manier om mensen in aanraking te laten komen met kunst en met elkaar. Ik vind dat kunst toegankelijkheid moet zijn voor iedereen, het is een prachtig middel om mensen te laten ontmoeten en gesprekken te laten ontstaan, visies te delen. Iedereen heeft een eigen kijk op kunst, een kunstwerk kan ook door iedereen anders gezien worden.
Ik heb recent een trainingsochtend met medewerkers van Boijmans meegedraaid in Museum Rotterdam. Iedereen heeft een kunstwerk voorbereid en aangeboden op een manier hoe dit voor blinden en slechtzienden aangeboden zou kunnen worden. Hierin zijn mooie ervaringen, inzichten en verhalen gedeeld. Wat ik ervan geleerd heb, is ook een kijkje in het werk te nemen van een medewerker publiekseducatie en waar ik als social worker (in opleiding) een rol zou kunnen spelen in de maatschappelijke functie van musea en andere plaatsen voor kunst en cultuur.
Momenteel is Boijmans zichtbaar in de stad Rotterdam door Boijmans bij de Buren: tentoonstellingen in verschillende musea in Rotterdam en omgeving. Sommige musea zijn toegankelijk, andere wat minder. Het wordt zichtbaar gemaakt door de complementaire paars/gele borden die te vinden zijn binnen de stad. Wat ik hieraan mooi vind is dat het een duidelijk herkenbaar beeld is van hier is Boijmans. Paars en geel vind ik persoonlijk ook een mooie, duidelijke en goed contrasterende kleurencombinatie.
Ik hoop dat de maatschappelijke functie van kunst en cultuur in de toekomst steeds een grotere rol gaat spelen, onder andere musea toegankelijk zijn voor iedereen en open gesprekken en verbindingen kunnen ontstaan door met elkaar te durven en willen praten en denken om ontwikkelingen te maken.
Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Jessica? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!