Gastblog: Hoe zit het eigenlijk met… alcohol?
In de levens van veel (jong)volwassenen is alcohol niet weg te denken – maar is het eigenlijk wel zo normaal? Bij Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) zetten ze zich in voor een ander geluid en door middel van onderzoek en campagnes proberen ze mensen bewust te maken van de risico’s van alcoholgebruik. Een voorbeeld daarvan is de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ met als doel ouders te motiveren niet te drinken als hun kinderen daarbij zijn. Kinderen kopiëren immers gemakkelijk het gedag van ouders. Jongerenambassadeurs Laila en Rosa doken ook in de materie over alcohol. In deze gastblog neemt Laila je mee.
Het afgelopen jaar ben ik op veel manieren tegen verschillende MDT-projecten aan gelopen én heb ik hier aan meegedaan. Zo kwam ik ook bij Jongerenambassadeurs terecht. Een vriendin van mij zou starten bij Alliantie Alcoholbeleid Nederland [AAN] en vroeg of ik haar wellicht wilde helpen. Twee zien immers meer dan één! Ik kon tegen dit project absoluut geen nee zeggen. Als afgestudeerd hulpverlener was dit de uitgelezen kans om meer te leren over alcohol en de bijkomende problematiek en daarnaast een steentje bij te dragen. En leren over alcohol… dat heb ik zeker gedaan. Wim, onze begeleider vanuit AAN, deelde in geuren en kleuren zijn kennis met ons. Niet alleen over de gevaren (zoals ernstig dronkenschap), maar ook over hoe de markt in speelt op het alcoholgebruik en veel gevolgen van (overmatig) gebruik ontkent.
Eén van de opdrachten die wij mochten uitvoeren was het ontwerpen en schrijven van een factsheet over alcohol en kanker. Hier ging eerst een onderzoek aan vooraf, want zoals de naam al zegt moet een factsheet natuurlijk volledig gebaseerd zijn op feiten. Ook dit was weer ontzettend leerzaam en tegelijkertijd shockerend. Gelukkig mochten we deze totaal genormaliseerde, maar bizarre feiten omzetten tot een mooi product.
Eigenlijk kwam bij deze opdracht veel van waar ik blij van word samen: de inhoudelijke problematiek, een theoretische kant én een creatieve kant. Het is fijn om te zien dat er zoveel interesses en vaardigheden samen kunnen komen en dat biedt ook weer een fijn perspectief voor de toekomst.
AAN was dan ook een hele waardevolle ervaring die ik zeker mee zal dragen! Of ik daadwerkelijk minder ben gaan drinken… dat is iets wat ik graag nog even in het midden laat!
Ben jij na de gastblog van Laila enthousiast geworden om ook meer te leren en je talenten in te zetten voor een maatschappelijke organisatie? Meld je aan als jongerenambassadeur!