Een digitaal eindadvies over jongeren en alcohol
Twee duo’s jongerenambassadeurs gingen afgelopen zomer aan de slag bij STAP: Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Ilana, Mylou, Madelief en Milou dachten mee over een échte campagne. Corona-tijd vraagt om flexibiliteit: als eerste jongerenambassadeurs gaven zij hun eindpresentatie digitaal! In deze blog lees je over hun ervaringen.
De duo’s zochten aan de hand van enquêtes uit wat de invloed van het drinkgedrag van ouders is op dat van hun kinderen. “Je gaat er zelf ook meer op letten wanneer je het in reclames ziet, omdat we er in ons onderzoek zo mee bezig waren” vertelt Mylou. Het jongerenambassadeurschap van de vier jongeren was in het kader van hun profielwerkstuk (PWS) voor school. “Het leukste eraan is dat iemand echt wat aan onze informatie heeft en dat daar echt iets mee wordt gedaan” vertellen Milou en Madelief. De uitkomsten van hun onderzoeken worden gebruikt door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) bij de Alcohol Actieweek ‘Zien drinken doet drinken’ die in het najaar plaatsvindt. STAP is initiator van deze Alliantie.
Madelief en Milou zochten de invloed van ouders op de beginleeftijd dat hun kinderen beginnen met drinken uit. Op hun enquête kregen ze 526 reacties (!) ingevuld door zowel ouders als kinderen. En wat blijkt? Een groot deel van de kinderen bevestigen die invloed. Het duo Ilana en Mylou onderzocht of ouders bereid zijn om te stoppen met drinken in het bijzijn van kinderen. Dat leverde verdeelde meningen op. Hun advies: een jaarlijkse alcoholvrije dag en meer reclames op zichtbare plekken. Bewustwording van ouders zou de focus moeten zijn.
Op creatieve manieren, zoals een PowerPoint presentatie met audio en een ingesproken filmpje, presenteerden de jongeren hun eindadvies aan STAP. “Het was uiteindelijk wel wat meer moeite hoor,” vertelt Madelief. “Als je het live doet, verspreek je je en ga je gewoon door. Nu namen we het helemaal opnieuw op”. Toch leverde het een mooi resultaat op, met genoeg ruimte voor een nagesprek samen met hun jongerencoach en begeleiders vanuit STAP, die enthousiast waren.
STAP werkt vaker samen met jongeren die meehelpen- en denken en de ene keer is een groter succes dan de andere. STAP-begeleider Wim vertelt: “Eerst dachten we, we zien wel hoe het gaat, misschien wordt het wel wat. Uiteindelijk zijn we erg te spreken over wat het heeft opgeleverd! Als je een goede basishouding hebt en het inspirerend genoeg vindt, komen er mooie dingen uit.”
Naast dat er echt iets gedaan wordt met de resultaten, heeft het jongerenambassadeurschap ook andere voordelen. Mylou vertelt: “Je komt ook iets meer uit je comfortzone. Je werkt nu niet alleen met je vrienden, maar hebt ook met nieuwe mensen te maken.” Ilana voegt hieraan toe dat ze ook veel over professionele communicatie heeft geleerd: “Dat is anders dan alleen maar met je docent op school en je PWS-maatje”.
De ervaringen van deze jongerenambassadeurs zijn een mooi voorbeeld van écht impact maken. Zie jij dat ook wel zitten? Stuur ons gewoon even een appje! Mocht je als organisatie of als school mogelijkheden zien voor enthousiaste jongeren? Bekijk dan onze toolkit. En, houd voortaan de campagnes over alcohol in de gaten, wie weet hebben deze jongeren daar wel over meegedacht!