SGF:  Deel jouw jongereninput met het patiënt- en burgerpanel rond infectieziekten!


Heb jij ervaring met infectieziekte of vind jij infectieziekten gewoon een interessant onderwerp? Én vind jij het belangrijk hat het jongerenperspectief vertegenwoordigd wordt in het maken van beleid, verbeteren van zorg en het doen van onderzoek? Dan zoeken we jou!

Iedereen krijgt in het leven te maken met infectieziekten. Denk aan Corona, maar ook andere infecties veroorzaakt door een bacterie, virus, schimmel of parasiet kunnen grote impact hebben op iemand leven. In het verleden waren infecties vaak goed te behandelen met medicijnen zoals antibiotica (antibiotica zijn middelen die ervoor zorgen dat bacteriën onschadelijk worden gemaakt). Helaas zien we steeds vaker dat dit soort medicijnen niet altijd meer goed werken. We noemen dat antibioticaresistentie of antimicrobiële resistentie.

Programma Samenwerking Infectieziekten
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en andere partijen die zich in ons land bezighouden met het bestrijden van infectieziekten in Nederland, hebben de krachten gebundeld om een samenwerking op gang te brengen tussen beleidsmakers, professionals, patiënten en burgers. Met als doel: het aantal mensen dat lijdt en overlijdt aan infectieziekten en resistentieproblematiek te verlagen en de impact op de samenleving zo beperkt mogelijk te houden.
Patiënten en burgers hebben steeds vaker een actieve rol in zorg, beleid en onderzoek en dat is niet gek. Het perspectief van patiënten en burgers is een waardevolle aanvulling op dat van wetenschappers, zorgverleners, beleidsmedewerkers en andere (zorg)professionals.

Het patiënten-/burgerpanel
Vanuit de SGF willen we een panel vormen van ongeveer 20 deelnemers met verschillende achtergronden. We zoeken hiervoor nog een aantal jongeren met (ervaring met) verschillende infectieziekten en verschillen in de ernst en de duur van de infectieziekte. Daarnaast zoeken we deze jongeren ook met persoonlijke verschillen, zoals gender, leeftijd, opleidingsniveau, culturele achtergrond en woonplaats.

Wie ben jij?

  • Je hebt ervaring met een infectie of je hebt interesse in het onderwerp infectieziekten.
  • Je wil graag meedenken over beleid, onderzoek en zorgverbetering in Nederland.
  • Kennis over infectieziekten en antibioticaresistentie komen van pas, maar dit is niet noodzakelijk om te hebben. Jij neemt deel vanuit jouw ervaring als (jongere)burger.

Wat ga je doen?
Jij brengt als jongerenpanellid het perspectief van jongeren in op verschillende vraagstukken. Dit doe je niet alleen, je werkt samen met andere leden in een panel. Samen denken jullie mee over waar goede zorg voor infectieziekten aan zou moeten voldoen en hoe we bijvoorbeeld informatie begrijpelijker kunnen maken voor patiënten, naasten en (jongere)burgers. Concreet vragen we je om mee te denken en advies te geven als panellid:

  • Je wordt gevraagd mee te denken over verschillende vraagstukken over bijvoorbeeld: het plan van aanpak, de communicatie met patiënten of naastbetrokkenen.
  • Je leest je thuis in de stukken in voorafgaand aan de overleggen.
  • Je voert een achterbanraadpleging uit onder jongeren.

Lijkt dit jou een tof traject? Meld je dan aan als jongerenambassadeur via de knop hiernaast of stuur een bericht naar 06-18530825. Ook als je nog niet zeker weet of je wilt starten, kan je vrijblijvend een gesprekje inplannen met een jongerencoach van Jongerenambassadeurs. We kunnen samen kijken of het bij jou past!