Verhalen van jongerenambassadeurs: Harun voor de KB nationale bibliotheek!

Jongerenambassadeurs ontwikkelen hun sociale vaardigheden, leren professioneel werken en dragen een steentje bij aan de maatschappij. In Verhalen Van Jongerenambassadeurs zetten we onze jongeren in de spotlight en vertellen zij hun verhaal. Deze keer vertelt Harun over zijn ervaring als jongerenambassadeur bij de KB nationale bibliotheek.

Als jongerenambassadeur bij de KB dacht Harun in een panel van zes mee over hoe jongeren beter gemotiveerd kunnen worden om te lezen. Harun vertelt dat hij vanuit de lerarenopleiding en zijn interesse voor Nederlands zich erg op zijn plek voelde bij de het Jongerenambassadeurs-traject bij de KB. “Ik weet zelf ook niet direct een antwoord op de vraag hoe jongeren meer aan het lezen te krijgen zijn, maar het is interessant om erover mee te denken en met elkaar op ideeën te komen”.

De jongerenambassadeurs hebben samen met de KB aan een leesapp gewerkt. De app heeft als doel om jongeren op een speelse manier meer te laten lezen. Bijvoorbeeld door een boek in kleine, behapbare stukjes op te delen en de tekst op een aantrekkelijke manier weer te geven. De jongeren gaven feedback en testten de tool uit. “Ik merkte dat hoe meer we er zelf over praatten, hoe meer vragen er naar boven kwamen”. Ook ontdekte Harun door gesprekken met de andere jongerenambassadeurs dat de voorkeuren die jongeren hebben bij het lezen heel erg uiteen lopen, van lezen in een papieren boek tot de telefoon of e-reader, en van lange stukken in een keer, tot kleine beetjes per dag.

Ter voorbereiding op de bijeenkomsten bij de KB in Den Haag, kregen de jongerenambassadeurs aandachtspunten om thuis alvast over na te denken. Dit hielp Harun om zijn perspectief over onderwerpen te ontwikkelen voordat hij erover in gesprek ging. Ook kregen de jongeren de opdracht om de tool door door vrienden te laten testen en ideeën en ervaringen bij hen op te halen. Harun vindt dit een goed concept: “Als je zes mensen in hun omgeving zes anderen laat benaderen, krijg je een exponentiële groei aan ideeën”. Hierdoor werd het mogelijk om een breder jongerenperspectief te vertegenwoordigen. Aangezien het ontwikkelen van een app een lang proces is, is er voorlopig nog geen echt resultaat te zien. Wel is Harun blij dat hij een bijdrage heeft kunnen leveren aan het proces: “Ik denk dat de KB echt iets heeft gehad aan onze ideeën.”

Harun blikt terug op de binding met de groep. Bij de eerste bijeenkomst waren de jongerenambassadeurs nog vreemdelingen, langzaamaan leerden ze elkaar beter kennen en ontstond er een leuke band. Na afloop van de bijeenkomsten ging de groep vaak samen eten in Den Haag, waar leuke gesprekken en nieuwe ideeën ontstonden. Ook nu, nadat het traject bij de KB is afgesloten, hebben de jongeren nog af en toe contact. “We hebben gemeenschappelijke interesses, dus in de groepsapp delen we ook dingen zoals interessante artikelen of evenementen”, vertelt Harun.

Ben jij geïnspireerd door Haruns verhaal en wil jij ook nieuwe mensen ontmoeten, impact maken en ervaring opdoen als jongerenambassadeur? Meld je dan nu aan!