Verhalen van jongerenambassadeurs: Simon bij Amnesty Zwolle

Sociale skills ontwikkelen, leren professioneel te werken, of je maatschappelijke steentje bijdragen: iedere jongerenambassadeur heeft andere redenen om een traject te starten. Wat brengt jongeren bij Jongerenambassadeurs, en waar zijn ze dan zoal mee bezig? De aankomende tijd willen we de jongerenambassadeurs in het zonnetje zetten, en vertellen we hun verhaal. Deze keer: Simon!

 

Simon gaat aankomende maand zijn advies presenteren aan Amnesty Zwolle. Jongerencoach Irene sprak hem afgelopen maand over zijn project dat hij in combinatie doet met zijn profielwerkstuk. “Een normaal profielwerkstuk is zo saai,” vertelt hij in het begin van het gesprek. “Bij een normaal profielwerkstuk ben je 80 uur alleen maar aan het typen. Nu ben ik ook schriftelijk bezig, maar ik was grotendeels op pad. Ik ben met veel mensen in contact geweest.”

In zijn Jongerenambassadeurs-traject kijkt Simon hoe Amnesty Zwolle ervoor kan zorgen dat er meer jongeren betrokken worden bij mensenrechten. Hij zegt dat er niet genoeg aandacht aan besteed wordt. “Er zijn veel mensen nodig voor de actiegroep. Ik kan uit mezelf spreken: er wordt niet zo veel over gepraat.”

Over de Amnesty-vrijwilligers in de actiegroep is Simon erg te spreken: “ze hebben een drive!” Hij heeft veel actievoerders ontmoet om zo meer over de organisatie en zijn vraagstuk te leren. Simon heeft vergaderingen bijgewoond en werd goed betrokken bij andere activiteiten van Amnesty. “Amnesty is een grote organisatie en ik ging er helemaal blanco in. Ik had niet verwacht dat ik zover zou komen. Uiteindelijk is het best makkelijk om connecties te leggen,” laat hij weten, “want iedereen helpt graag.”

Dit stukje netwerken was een van de doelen die Simon wilde behalen bij het Jongerenambassadeurs-traject: “het oefenen met professionaliteit bij projecten is al gelukt. Ik heb met verschillende mensen mailcontact en appcontact gehad.” Daarbij heeft Simon inmiddels ook een succesvolle gastles over Amnesty aan vierdeklassers op zijn school gegeven.

Waarom hij deze skills verder wilde ontwikkelen, heeft ook met zijn studie-ambities te maken. Niet alleen is het werken aan een groot project een goed opstapje voor het studieleven volgens Simon, ook komt het netwerken heel erg van pas. Toen Irene hem namelijk vroeg of hij zelf ook ambitie had om voor de klas te staan, net als in zijn gastles, deelde hij: “Nee, maar ik zou wel iets willen doen met praten. Ik wil namelijk in de makelaardij werken. Dan komt het praten wel aan de orde en van pas.”

 

Ben je geïnspireerd door Simons verhaal en wil jij ook binnen een organisatie impact maken? Schrijf je in als jongerenambassadeur, verschillende droomplekken zijn opzoek naar jouw advies!