Verhalen van jongerenambassadeurs: Yira bij SGF!
Voor iedere jongerenambassadeur zijn er andere beweegredenen om een traject te starten. Jongeren kunnen hun sociale vaardigheden ontwikkelen, leren om professioneel te werken en ondertussen een steentje bijdragen aan de maatschappij. In Verhalen van Jongerenambassadeurs zetten we onze jongerenambassadeurs in de spotlight en delen we hun verhaal. Deze keer vertelt Yira over hun ervaringen als jongerenambassadeur bij het panel over infectieziekten van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen.
Yira is 22 jaar oud en zit nu in het derde jaar van hun studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. In hun vrije tijd is hen actief in de sportwereld met rolstoeltennis, handbiken en zwemmen. Daarnaast zet Yira zich vaak vrijwillig in. Als teamcoördinator bij JongPIT bijvoorbeeld, een organisatie voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking. En nu ook als jongerenambassadeur: Yira neemt deel aan een panel over infectieziekten van de SGF (Samenwerkende Gezondheidsfondsen).
Zelf weet Yira wat het is om last te hebben van een infectieziekte. Twee jaar geleden liep hen bij een behandeling in het ziekenhuis een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) op. Dat betekent dat deze bacterie niet met antibiotica behandeld kan worden en dus blijft opspelen, waar Yira veel last van heeft. Hen heeft daardoor bijvoorbeeld vaak pijn, maar ook koorts, weinig energie en een hoge hartslag. Door hun eigen ervaring in combinatie met de wetenschappelijke kennis over infectieziekten vanuit hun opleiding wilde Yira zich graag aansluiten bij dit panel van de SGF.
Het panel bestaat uit mensen die op allerlei verschillende manieren met het onderwerp te maken hebben. Yira vindt het belangrijk dat er ook jongeren bij betrokken zijn en dat hun stem gehoord wordt. Hen hoopt dat door hun inzet uiteindelijk de uitkomsten van het project ook voor jongeren relevant zijn in plaats van alleen voor volwassenen. Want dat is nog veel te vaak het geval, volgens Yira: “Vaak worden jongeren helemaal niet meegenomen in dit soort processen, en dan zie je dat het eindproduct zo is geschreven of gemaakt, dat het voor jongeren gewoon niet te begrijpen of interessant is.”
Aan de andere kant realiseren gezonde jongeren zich niet altijd dat antibioticaresistentie een maatschappelijk probleem is, denkt Yira. Hen vertelt dat elke keer dat iemand antibiotica gebruikt voor een neusverkoudheid bijvoorbeeld, meer bacteriën resistent worden, waardoor iemand anders heel ziek kan worden. En een infectie met een resistente bacterie kan iedereen overkomen.
In het traject hebben de jongeren onderzoek gedaan naar de vaccinatiebereidheid onder jongeren. Daarbij vond Yira vooral het opzetten van de vragenlijsten en het samenwerken met de anderen heel leuk om te doen. En ook in de bijeenkomsten met het hele panel vindt Yira hun plek steeds meer. “Ik heb echt het gevoel dat ik nuttig ben, mijn ideeën kan inbrengen en dat daar dan ook goed naar wordt geluisterd.”